...
poniedziałek, 06 lipca 2015

Za godzinę masz gości i nie masz co podać do kawy? Zapewniam, ze te muffiny zrobią na nich wrażenie! Są szybkie w wykonaniu a w smaku...mm.... pyszotka! 

 

 Składniki:

150 g cukru

2 jajka 

1 szklanka maślanki

1/4 szklanki oleju 

1 i 3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

marmolada różana 

cukier puder do posypania

 

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misie ucieramy jajka z cukrem do uzyskania lśniącej, puszystej masy. Wlewamy olej oraz maślankę i mieszamy łyżką. Dodajemy stopniową mąkę i mieszamy szpatułką tak by nie powstawały grudki. 

Do przygotowanej formy wkładamy po jednej łyżce ciasta,  następnie po łyżeczce marmolady i ponownie uzupełniamy łyżką ciasta. 

Pieczemy przez 20-25 minut. Gotowe, ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

Smacznego :) 

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Kochani, możecie wierzyć lub nie, ze to najpyszniejsza tarta jaką jadłam w życiu! Kruchy spód, aksamitne wnętrze i niebiański smak malin! Połączenie jest wyjątkowe! Koniecznie wypróbujcie! 

 

 

Składniki na spód: 

150 g masła

250 g mąki pszennej

1 jajko

3 łyżki cukru 

 

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

250 ml mleka zagęszczanego slłodzonego

2 jajka

 

Na wierz:

Pudełeczko świeżych malin

cukier puder opcjonalnie

 

Formę na tartę smarujemy masłem. Do miski przesiewamy mąką, pokrojone w kostki masło, sól oraz cukier. Masę wyrabiamy ręcznie aż powstaną okruchy. Następnie dodajemy jajka i wyrabiamy  ciasto. Gdy masa będzie już jednolita formujemy z niej kule i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wystudzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki do momentu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 

Na ciasto wykładamy folię aluminiową i na wierzch układamy jabłka lub kulki ceramiczne dla obciążenia ciasta by nie podnosiło się podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy folię z obciążeniem z ciasta i wstawiamy na 13 minut do piekarnika by uzyskać zloty kolor ciasta. Po wyjęciu ciasta zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. 

 W misce umieszczamy mascarpone, jajka oraz mleko zagęszczone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy delikatnie na upieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut aż masa zgęstnieje. Od razu po wyjęciu z piekarnika układamy maliny delikatnie dociskając do kremu. 

 

 

 

poniedziałek, 23 lutego 2015


Wyjątkowe i delikatne. Jednym słowem- pyszotka!!! Dla kochających szpinak i naleśniki oczywiście :)


Składniki:


6 naleśników wytrawnych

150 g startego sera żółtego

Farsz szpinakowy:

500 g mrożonego szpinaku

ser feta półtłusty (pół kostki)

1 łyżka śmietany 12%

6 ząbków czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

1 łyżka masła

Szpinak podsmażamy na maśle i odparowujemy wodę. Dodajemy pokrojony na drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Dodajemy ser i śmietanę oraz przyprawiamy do smaku. Podsmażamy. Odstawiamy z ognia.

 


Sos pomidorowy:

1 kartonik przecieru pomidorowego

1/4 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

pieprz

 

Do rondelka wlewamy przecier i podgotowujemy na ogniu. Dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na naleśnikach umieszczamy przestudzony farsz i zawijamy delikatnie w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Posypujemy serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

 



Smacznego!

niedziela, 22 lutego 2015

 Idealna przekąska na domowa imprezę. Świetnie się prezentuje..i smakuje rewelacyjnie!

 

Składniki:

500 g mięsa z piersi kurczaka

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 ser mozzarella

8 płatów lasagne

oliwa z oliwek

sól, pieprz, bazylia, oregano

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 15 minut a następnie dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Dodajemy bazylie i oregano.

Natłuszczamy formę do muffinów. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Mozzarelle kroimy w bardzo drobną kostkę
Podgotowujemy w lekko osolonej wodzie płaty lasagne (około 8-10 minut). Kroimy na pół i umieszczamy w nim lasagne. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch posypujemy niewielką ilością mozzarelli.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez termoobiegu).

 IMG_6365

 

Smacznego!

20:57, pysznosci-asiuli , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 grudnia 2014

Nie masz pomysłu na ciepłe danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? Zapewniam, że naleśniki podane w takie formie na pewno zdobędą uznanie. Już teraz życzę smacznego!

 

 



Składniki:

- kilka świeżych naleśników

- 10-15 niedużych pieczarek

- 400 g mięsa mielonego

- 2-3 ząbki czosnku

- 3/4 czerwonej papryki

- sos sojowy

- majeranek

- tymianek

- sól, pieprz

- żółty ser

 

 

Mięso smażymy przez ok. 20 min. na patelni z odrobiną oleju. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w drobne plasterki pieczarki. Smażymy, aż woda z pieczarek zupełnie wyparuje. Następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy przez 3-4 minut. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy przyprawę i sos sojowy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Na środku naleśnika układamy farsz i posypujemy starty serem. Brzegi naleśnika zbieramy do środka i spinamy wykałaczką. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (delikatnie natłuszczonym). Pieczemy przez 15-20 minut.
Naleśniki można podawać z sosem pieczarkowym, lub deepem paprykowym.


wtorek, 25 listopada 2014

Chcesz znów poczuć lato? Zafunduj sobie tę przyjemność. Wystarczy kilka pomidorów, ser feta i szczypiorek, który możesz "uprawiać" na parapecie w kuchni :)

 

Składniki:

- 4 nieduże pomidory

- 150 g sera feta

- 2 ząbki czosnku

- 0,5 pęczka szczypiorku

- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

 

Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ rozdrabniamy widelcem i dodajemy do utartego z jogurtem sera feta. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sera wraz z drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem. Pomidory nadziewamy farszem. Możemy przyozdobić szczypiorem.

20:15, pysznosci-asiuli , Przekąski
Link Dodaj komentarz »

Super przekąska dla wielbicieli szpinaku i łososia. Świetnie sprawdza się na domowych imprezach ;)

 

Składniki:

- 450 g mrożonego szpinaku

- 4 jaja

- 2 ząbki czosnku

- 300 g zmielonego twarożku

- 1 łyżeczka chrzanu

- 100 g wędzonego łososia

- sól, pieprz

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szpinak rozmrażany na patelni i smażymy do momentu prawie całkowitego odparowania z wody. Dodajemy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę od piekarnika i rozsmarowujemy na taka sama grubość. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.

 

Przygotowujemy farsz. Zmielony twarożek mieszamy z chrzanem, solą i pieprzem. Rozprowadzamy na ostudzonej roladzie. U jednego boku układamy plasterki łososia. Zwijamy w roladę. Przechowujemy w lodowce.

 

Smacznego!

niedziela, 23 listopada 2014

Wbrew pozorom babeczki są niesamowicie łatwe w przygotowaniu. A smak! jest wprost niesamowity! Pysznie czekoladowy...i do tego ten wspaniały waniliowy krem! rewelacja!

 

Ciasto czekoladowe

- 120 g gorzkiej czekolady

- 120 g masła

- 70 g mielonych migdałów (można użyć mąki - mini brownies są wówczas równie dobre)

- 1 czubata łyżka mąki (pomijamy, jeśli nie używamy migdałów)

- 2 duże jaja

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru



 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Do małego rondelka wkładamy połamaną czekoladę oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ważne by masy nie doprowadzić do gotowania. Składniki muszą się jedynie połączyć. Studzimy masę - musi być ciepła. Dodajemy jajka, migdały (lub mąkę), mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiana przez sito oraz cukier. Łyżką mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Papilotki uzupełniamy masą czekoladową - do każdej wlewając 1 czubatą łyżeczkę masy. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut (patyczek powinien być suchy).



Krem:

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki śmietany kremówki 30%

- 4 łyżki cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej


 

W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy przez około minutę - nie dłużej. Wkładamy do lodówki do czasu upieczenia i wystudzenia ciasteczek.
Schłodzonym kremem dekorujemy ciasteczka. Można wycisnąć krem przez rękaw cukierniczy. Przyozdabiamy świeżym owocem.





Smacznego!

czwartek, 30 października 2014

Składniki:

250 g paluszków krabowych

150 g makaronu ryżowego nitki

1 opakowanie kukurydzy

180 g kukurydzy konserwowej

1 pęczek koperku

majonez

pieprz, sól

 

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu(można go pokruszyć na krótsze kawałki - sałatka łatwiej się wymiesza). Paluszki krabowe kroimy w kostkę. Koperek cienko siekamy. Po ostudzeniu makaronu wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez, pieprz i sól do smaku.

 

Gotowe!

 

 

 

20:58, pysznosci-asiuli , Salatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 sierpnia 2014

Babeczki marchewkowe są super puszyste, przepyszne i robi się je zaledwie 10 - 15 minut :) Polecam gorąco :D

 

Ciasto: (porcja na około 16 babeczek)

1 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 jajka

3/4 szklanki oleju

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka olejku waniliowego

2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 4-5 sztuk)

 

 

 

 

 

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki mleka

odrobina wody

  

 Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.

Do niewielkiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir. W osobnej misce wymieszać olej, marchewkę, jajka, cukier i olejek waniliowy tylko do połączenia składników (można użyć miksera na niskich obrotach). Następnie połączyć z przygotowaną mieszanką z mąki i przypraw. Wymieszać delikatnie. Tak przygotowaną masę umieszczać w papilotkach - nie napełniać po brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.

 Ostudzić babeczki i polukrować.

 

  

Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3